OpenAI’n teknolojinin rotasını değiştiren yapay zekası Chat GPT animasyon sektörünü de etkisi altına aldı. Açıklanan yapay zeka, hayatın her alanında size bilgiler sunup dosyalar oluşturuyor. Tasarım dünyasını da kasıp kavuracak gibi duran Chat GPT altyapısı çok yakın zamanda inanılmaz işlere imza atabilir. Sektörümüzle ilgili asıl soru ise şu; “yapay zeka ile animasyon yapılabiliyor mu?”
Chat GPT İle Animasyon Yapılabiliyor Mu?
Hayır, henüz yapılamıyor ancak sağladığı bazı faydalar var. Yapay zeka ile animasyon yapmak günümüzde yapılmasa bile tasarımların işini oldukça kolaylaştırıyor. Detaylı olarak açıklayalım. Örneğin bir eğitim sektörü ile ilgili bir animasyon hayal edelim. Bir sınıfta öğretmen ve 10 öğrencinin bulunduğu ve ders anlatımını animasyon şeklinde sunmak isteyen bir senaryomuz olsun. Sahnenin tasarlanması ve karakterlerin oluşturulması oldukça uzun zaman alır. Bunu tasarımcılar iyi bilir. Sahnenin uyumu ve çizimin profesyonelliği oldukça önemlidir. Görsel zenginlik izleyicilerin dikkatini daha çok çeker. Tam bu esnada Chat GPT devreye giriyor. Sahne tasarımını Chat GPT kullanarak yapmak 10 saniyenizi almıyor. Yapay zeka ile oluşturulan resmi alıyorsunuz ve animasyonunuzda rahatlıkla kullanıyorsunuz. Yapay zeka ile oluşturduğumuz sınıf tasarımını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Aşağıdaki sahneler fotor ile oluşturulmuştur.
Yapay Zeka ile Layer Oluşturmak Mümkün Mü?
Şu anda böyle bir şey yapılamıyor. Mesela önceki başlıkta bir sınıf tasarımından bahsetmiştik. Yapay zeka, yukarıdaki resimlerde gördüğünüz gibi sınıf tasarımını ve karakterleri yerleştiriyor fakat bunu katman katman vermiyor. Çünkü oluşturulan resimler şimdilik png, jpg, webp olarak veriliyor. Bazı premium hesaplar pdf olarak da sunabiliyor.
Klutz ve After Effects İşbirliği
Yapay zeka ile animasyon sektörüne hızlı giriş yapan bir eklenti yayınlandı. Eklentinin adı Klutz GPT. Eklenti şimdilik ücretsiz. Bu adresten indirebilirsiniz. Eklenti adobe after effects içerisine ayrı bir pencere açıyor ve bir mesaj satırı bulunuyor. Mesaj satırına after effects içerisinde ne işlem yapmak isterseniz yazıyorsunuz. Klutz GPT size bir kod veriyor. Bu kod tarif ettiğiniz işlemin yapılabilmesi için çalıştırılması gereken bir kodlama. Bildiğiniz gibi AE içerisinde kodlar da çalışıyor. Hatta lottie kodları bile oluşturulabiliyor. Açılan pencerede “Run” çalıştır butonuna tıklıyorsunuz ve yapmak istediğiniz adımları yapay zeka otomatik olarak yapıyor.
Sıfırdan bir animasyon yapmak için yeterli özellikler barındırmıyor olabilir fakat işlerinizi normalde 5 saatte yaparken, şu anda 1 saatte yapabilirsiniz. After Effects için yayınlanan ilk yapay zeka eklentisi olarak çok başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Geleceği oldukça parlak.
Yapay Zeka ve Karakterler
Yapay zeka ile karakterler oluşturabilirsiniz. Openai altyapısı kullanılarak ister insan ister hayvan çizimleri yaptırmak oldukça basit. Tek bir sorun var, o da fotoğrafların katmanlar olarak verilmemesi. Yani iki boyutlu bir karakter oluşturduğunuzu varsayalım. Profesyonel bir karakter elde ediyorsunuz ancak kol, bacak, baş kısmı, gövde kısmı gibi bölümlerinin katman katman (layer) bölümleri verilmiyor. Bir görüntünün animasyon hareketlerinin yapılabilmesi için katman katman olması gerekiyor. Animasyon tasarımcılarının en büyük sorun yaşadığı kısım da tam olarak burası. Dolayısıyla yapay zeka ile karakter oluşturulabiliyor ancak hareket verilmesi işlemi oldukça zor. Profesyonel tasarımcılar bu sorunu da çözebilir.
Yapay Zeka ve PhotoShop Kombosu
Yapay zekanın imkanlarından faydalanırken Adobe Photoshop ile birleşmesi muazzam tasarımlar ortaya çıkartabilir. Önceki bölümlerde en büyük problemin layer layer resimleri vermemesi olduğunu belirtmiştik ancak profesyonel tasarımcılar bunun üstesinden rahatlıkla gelebilir. Bir sahne tasarımı yapıldığını öngörelim. Sahnenin ekrana animasyonlu bir şekilde gelmesini istediğimizi varsayalım. Sahne tasarımını photoshop dosyası içerisinde import edelim. Animasyon yapılması istenen tüm bölümlerini (örneğin masa, sandalye, pencere, kapı, zemin vb.) ayrıştırarak photoshop içerisinde katmanlar bölünebilir. Bu işlem biraz vakit alabilir ama sıfırdan sahne tasarımı yapmak daha çok zaman alır. Oldukça pratik bir yöntem.
Yapay Zeka ile Neler Yapabilirim?
Chat GPT yapay zekası kullanılarak neler yapılabilir sorusunun bir sınırı yok. Giyim sektörü, otomotiv, kargo ve taşımacılık, mobil uygulama, web site tanıtımı, ürün tanıtımı vb. gibi bir çok sektörde tasarımlar yapabilirsiniz. Chat GPT sadece animasyon olarak değil gerçek görüntüler de oluşturabiliyor. Örneğin bir elindeki bardakta süt içmeye çalışan bir gerçek bebek görüntüsü ihtiyacınız varsa bunu yapay zekaya anlatabilirsiniz. Yapay zeka ile Türkçe iletişim kurmak bazen sorun yaratabiliyor. İngilizceniz varsa İngilizce olarak anlatırsanız daha sağlıklı sonuçlar alabiliyorsunuz. Çünkü İngilizce materyaller daha fazla olduğu için, taramalarını daha geniş bir yelpazede yapabiliyor. Yapabileceğiniz şeylerin sonu yoktur. Yapay zeka sizin hayal gücünüzle sınırlıdır.
Chat GPT İle Resimler Yapmak
Chat GPT ile her çeşit fotoğraflar oluşturabilirsiniz. Örneklerle anlatabilmek için dream.ai adresine girebilirsiniz. Realistik gerçekçi, cartoon çizgi karakter, mystical, ink karakalem çizimi, anime çizimler gibi birçok alanda çizimler yaptırılabilir. Resimleri oluşturmak dreamAI sitesinde tamamen ücretsizdir. Ücretli kategorileri de bulunuyor. Örneğin Cartoonist v2 kategorisinde çizimler yaptırmak isterseniz premium üyelik almak zorundasınız ama bir tasarımcıya ücretsiz olan kategoriler yeterli olur diye düşünüyoruz.
Yapay Zekada Yüz Tasarım Sorunu
Yaptıracağınız tasarımlarda özellikle yüz bölümünde bazı sorunlar olduğunu göreceksiniz. Kişisel verilerin korunması kapsamında bilerek mi %100 gerçekçi bir yüz oluşturmuyor henüz bilemiyoruz fakat yüz simasında aksaklıklar yaşanıyor. Bunu zamanla düzelteceklerdir diye umut ediyoruz. Yüz oluşturmada yaşanan sorunun premium üyelik ile ilgili olmadığını belirmekte fayda görüyoruz.
Güzel