Kendini Kanıtlamış 26 Animasyon Programı

Kendini Kanıtlamış 26 Animasyon Programı

Tasarımcıların kullandığı ve piyasada kendini ispatlamış 26 animasyon programı derlemiştik. Yaptığımız son güncelleme ile listemizi 30 animasyon programına çıkarttık. Derlemede belirtilen programların artı ve eksi yanlarını belirttik. İlk olarak 9 adet 2D animasyon programı, ikinci olarak 9 adet 3D animasyon programı, üçüncü olarak 8 adet joker animasyon programı ve son olarak şablonlarla çalışan en kolay animasyon programlarında 4 adet yazılım tavsiyelerinde bulunduk. Konunun en sonunda ise derlemiş olduğumuz 30 adet animasyon hazırlama programının toplu listesini verdik. Sadece whiteboard animasyon programı arayan tasarımcılar En Başarılı 10 Whiteboard Animasyon Programı konumuza göz atabilirler.




2D Animasyon Programları

Video tasarımcıları ve düzenleyicileri en çok 2d animasyon programları arayışına girmektedir. Çok sayıda ücretsiz 2d animasyon programları olmakla birlikte azımsanmayacak derecede ücretli 2d animasyon programları da bulunmaktadır. Profesyonel kişiler genellikle ilk sıralarda bulunan programları kullanmaktadır. Yeni başlayanlar için animasyon programları ise son sıralarda yerini almıştır.


2d Cartoon animator

1 – Cartoon Animator 4

Sistem: Windows ve macOS

En etkileyici ve kullanımı en kolay 2d animasyon programı listesinin ilk sırasına cartoon animator 4’ü koyuyoruz. Sıfırdan bir çizgi film yapmayı düşünmüyorsanız, temel özellikleri kullanıp aklınızdaki düşünceyi animasyona çevirmek istiyorsanız CA4 ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Program içerisinde 50 farklı karakter bulunmakta ve karakterleri rahatlıkla kontrol edilebilmektedir. Yürütebiliyor, dans ettirebiliyor, koşturabiliyor, konuşturabiliyorsunuz. Ayrıca karakterlere 435 farklı efekti bir tıkla verebiliyorsunuz. Örneği uyuma efekti verildiğinde karakter uyku pozisyonuna geçiyor. Yine program içerisinde kullanabileceğiniz ve zaten kurgusu yapılmış 24 ayrı proje bulunmaktadır. Projelerden bazı ögeleri çıkartabiliyor ve eklemeler yapabiliyorsunuz. Karakterler üzerinde kullanılabilecek 222 aksesuar programda mevcuttur (gözlük, şapka, ayakkabı, kıyafet vb.). Üstelik bilgisayarınızı da hiç zorlamaz.

Program boyutu da oldukça küçük. Hem windows hem macOS işletim sisteminde kullanılabilen bu animasyon programı yaklaşık 50MB büyüklüğünde yer kaplıyor. Programın en can alıcı özelliği ise Layer odaklı olması. Yazılımcılar tamamen layer işlerine yoğunlaşmış. Örneğin adobe photoshop’da katman katman çalışarak görsel oluşturdunuz. Görseli .psd formatında kaydettikten sonra cartoon animator 4’e import ediyoruz (içe aktarıyoruz). Her katmana ayrı hareketler verebiliyoruz. Bunu bir çok animasyon programı yapamaz. Hele ki 50 megabyte gibi küçücük boyuta sahip 2d animasyon programı söz konusu ise.. Cartoon animator boyut/fiyat/performans üçlüsü göz önüne alınırsa ilk sırada yerini almalıdır.

2d toon boom

2 – Toon Boom Harmony & Storyboard 7

Sistem: Windows, Linux ve macOS

Toon boom firması tarafından piyasaya ayrı ayrı sürülen Harmony ve Storyboard 7 pro programları entegreli çalışabilmektedir. Bazı animasyon stüdyoları tarafından kullanılan TB Harmony programı 2d animasyon programı kategorisinde yer almaktadır. Palet ve boyama araçlarının başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Harmony’nin bir diğer güzel özelliği ise kullanmak istediğiniz 3d görselli import ettiğinizde iki boyuta düşürüyor. Sanal gerçeklik veya oyun ortamlarıyla ilgili başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Storyboard 7 pro ise aslında Toon Boom’un kanayan yarasıdır. Harmony’i bilenler “storyboarda ayrıca gerek yok” diyerek yüzüne bile bakmıyor. Biz hiç öyle düşünmüyoruz.

Esasen SB7 3d animasyon programı kategorisine girmektedir. Çünkü içerisine 3D ögeler import edilebiliyor ve üç boyutlu sahneler oluşturularak import edilen üç boyutlu nesneler kullanılabiliyor. Ayrıca muhteşem ikili olarak nitelendirdiğimiz TBH & SB7 entegreli çalışabiliyor. Harmony ile 2 boyutlu tasarımlar yaptıktan sonra SB7’ye aktararak tek dosya üzerinde çalışmalarınıza devam edebiliyorsunuz. Birden fazla hazır efektleri bulunmaktadır. Üç boyutlu dahili kamera özelliği gayet başarılı. Denemenizi tavsiye ederiz. Storyboard 7 pro 3d animasyon programları kategorisinde yerini alabilirdi Harmony ile entegre çalışabildiği için 2d animasyon programları kategorisinde listelenmesini uygun gördük.

2d Moho debut pro

3 – Moho Debut

Sistemler: Windows ve macOS

Önceki adı Anime Studio olan Moho Debut son güncellemesi ile oldukça tasarımcının gönlünü kazandı. Moho güncellemesiyle 2d animasyon karakterleri kendisine temel almış. Maskot ve karakterleri kolaylıkla hareket ettirebiliyor ve senaryolara uygun animasyonlar oluşturabiliyorsunuz. Programın asıl dayanağı ise kare kare fotoğrafların uç uca eklenerek animasyona dönüşmesi. Bitmap dolgu aracı ise gerçekten çok başarılı oluşturulmuş. Kullanacağınız görsel efektlerin ses efektleri de bulunmaktadır. Belki de moho’nun en güzel özelliği budur. Diğer animasyon programlarında efekt kullandıktan sonra ses efekti arar arar dururuz. Moho’nun harika bir özelliği daha bulunmaktadır. Karaktere seslendirme dosyası yüklendiği zaman, dudak hareketleri otomatik olarak oluşturuluyor. Debut ve debut pro arasında 8 kat fiyat farkı bulunuyor. Debut 50$, debut pro ise 400$ civarında. Moho debut pro versiyonu ise 3d animasyon programı listesine girebilir düzeydedir. Üç boyutlu çalışmalar yapılabiliyor.

Stop motion studio animasyon programı

4 – Stop Motion Studio

Sistemler: Windows, macOS, Android ve iOS

Hemen hemen tüm cihazlarda kullanılabilmesi tercih sebebi olmaktadır. macOS’da çalıştığınız bir projeyi eşzamanlı olarak windows cihazda düzenleyebilirsiniz. Türkiye’de stop motion animasyon videolar çok ilgi görmektedir. Her yaşa hitap etmesi ve 3d animasyonlara oranla daha kolay hazırlanması artı özellikleridir. Program içerisinde yüzlerce ses efektleri bulunmaktadır. Kamera ile çekim yapabiliyorsunuz fakat sadece kamera ile çekim yapacaksanız çok verim alamayabilirsiniz. Çekimden sonra rötuşlar yapmanız gerekecektir. Tuval boyutu değiştirilebilir, İnstagram gibi hazır video renk efektleri de bulunmaktadır. Aynı videonun üstüne 2 farklı renk efekti attığınız zaman ayrı ayrı 2 video gibi algılayabilirsiniz. Video görüntüsünü tamamen değiştiriyor! Yazılım içerisinde lego suratlar yer alıyor. İstediğiniz legoları kullanabiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. 2d animasyon programı kategorisinin vazgeçilmezlerindendir. SMS’da dışa aktarma render alınırken doğrudan youtube.com adresine yükleyebiliyorsunuz. 4K ultra hd çözünürlük kalitelerini destekliyor. Yeni nesil macbooklarda touchbar özelliği gelmişti. Program touch bar’ın kişiselleştirilmesine de olanak tanıyor.

Moovly

5 – Moovly

Sistemler: Windows, macOS, Android ve iOS

Moovly işleri biraz daha basitleştirmiş ve program içerisine kategori kategori yerler eklemiş. Örneğin tanıtım videosu yapacaksanız promo kategorisine girmelisiniz. Sadece animasyon değil aynı zamanda video düzenleyici olarak kullanılabilir. Gerçek videolar üzerine titles veya third KJ’ler ekleyebilirsiniz. Ücretsiz animasyon programları kategorisinde yerini almaktadır. Ücretli animasyon programı olarak da kullanılabilir. İki sürümü de bulunuyor. Programın şablonlar templates bölümü bulunuyor. Beğendiğiniz template varsa düzenleyebiliyor ve render alabiliyorsunuz. Babalar günü,  anneler günü, twitter, facebook, instagram, kartvizit, yeni bebek, cv, emlak, gayrimenkul, inşaat, onboarding, infographic, broadcast, logo stings, product promo gibi daha bir çok kategori bulunuyor. İşlerinizi hızlı bitirmek isterseniz, kalite ikinci planda diye düşünürseniz moovly ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılar.

2d Stykz

6 – Stykz

Sistemler: Windows ve macOS

Ücretsiz 2d animasyon programı stykz ile her şeyi yapamayacağınızı bilmeniz lazım. Çöp adam dediğimiz basit animasyonlar oluşturabilirsiniz. Çubuk figürler oluşturabilir ve bunlara hareket verebilirsiniz. Önceden Pivot StickFigure Animator kullananlar stykz kullanırken hiç yabancılık çekmeyecekler. Yeni başlayanlar için güzel kullanım olabilir. Stykz üzerinde tecrübe kazanmak ileriki dönemlerde büyük kolaylık sağlayacaktır. Bazı animasyon programları profesyonellikten daha çok klasik özelliklere önem verirler. Stykz’da bunlardan biridir.

2d Pencil

7 – Pencil 2D

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

Ücretsiz 2d animasyon programı olarak bilinen Pencil 2D oldukça basit, hafif ve küçük tasarımlar ile donatılmış. Çizgi film yapmak için yeterli bir animasyon programı olmayabilir ancak basit videolar yapmak için ilaç olabilir. Bazen ihtiyacınız olan video çok basit olabilir. Böyle basit animasyon video ihtiyaçları için 5GB büyüklüğünde 3d animasyon programı kurmanız mantıksız olacaktır. Örneğin arkadaşlar arasında şaka videosu yapacaksanız, ödeviniz varsa, sosyal medyada bir şey duyurmak istiyorsanız ve profesyonel şekilde duyurmadığınızda zarar görmeyecekseniz basit animasyon programları kullanmanız faydalı olacaktır. Bu tür senaryolar için pencil 2d imdadınıza yetişir. Pencil grafik programı açık kaynak kodlu animasyon programıdır.

2d Flipbook

8 – Digicel FlipBook Animation

Sistemler: Windows ve macOS

Digicel’in 2d animasyon programı flipbook animation stykz programının bir tık üst versiyonu diyebiliriz. Çöp adamlar yerine karikatürler kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olması ve kullanım kolaylığı sayesinde bir çok tasarımcı tarafından tercih edilmesine sebep oluyor. Watermark özelliği ile adından sıkça söz ettiren flipbook orta düzey video tasarımcılarına hitap etmektedir. Kullanımının çok basit olması dolayısıyla kontrolü tamamen size bırakmıyor. Yapılabilecek videolar oldukça kısıtlı hale gelmektedir. Websitelerinde 3d animasyon programı olarak kendilerine slogan biçmiş olsalar da bahsettikleri 3d, üç boyut anlamına gelmiyor. Çünkü program tamamen iki boyutlu animasyon programıdır. 3d hiç bir nesne import edilemiyor veya outpot yapılamıyor. FlipPad ile çalışılması durumunda ortaya güzel görüntüler çıkartılabilir. Digicel’in karakalem çalışması için oluşturduğu program denilebilir. FP ile karakter çalışması yapıp, FlipBook’a atıp renklendirilebilir.

2d Synfig

9 – Synfig Studio

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

Synfig 2d animasyon programı belki de boyutuna göre en detaylı program diyebiliriz. Sadece iki boyutlu işlemlerin yapılabildiği animation program, vektör bazlı çalışmaları desteklemektedir. Vektör bazlı nesneleri import edebilen synfig, katmanlar ve filtre özellikleri içermektedir. Bitmap görüntüler ile karakter kemiklerini birbirine eklem şeklinde bağlama özelliği oldukça başarılı. Birçok gelişmiş kontroller, opaklık ayarlama gibi transform ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Programın kullanılabilmesi için en az 2GB RAM’e sahip olmanız gerekiyor. Hem ücretsiz oluşu hem açık kaynak kodlu oluşu sebebiyle orta seviye tasarımcıların yüksek lisans programı şeklinde düşünebiliriz. Synfig’den sonra Joker Animasyon Programları listesine veya 3D Animasyon Programları listesine geçebilirler.


3D Animasyon Programları

Ücretsiz 3d animasyon programları piyasada pek bulunmuyor. Üç boyutlu animasyon programları genellikle ücretlidir ve lisans gerektirir. Tasarım işlerini profesyonel anlamda gerçekleştirenler aşağıda bulunan listeyi inceleyerek kendilerine en uygun olanı seçip kullanabilirler. Listeyi yaparken en iyiden en kötüye doğru yapmaya çalıştık. Tabiki her 3d animasyon programı iyidir fakat en kullanışlılarını üst sıralaya eklemeye gayret gösterdik.


Premiere Pro Animasyon Programı

10 – Adobe Premiere Pro

Sistemler: Windows, Linux, macOS, Android ve iOS

Dijital dünyanın devlerinden birisi olan Adobe firması Premiere Pro en iyi video animasyon programlarından biridir. Oldukça kapsamlı ve istediğiniz tüm senaryoları ekrana dökebileceğiniz eşsiz özelliklere sahiptir. Animasyon firmalarının birçoğu premiere pro kullanmaktadır. İster animasyon yapma işlerinizde ister video düzenleme işlerinizde partner olarak kendinize bu programı seçebilirsiniz. Özelliklerinin bir hayli çok olması kullanım zorluğunu da beraberinde getirmektedir. Programı kullanabilmek için eğitim almanız şart. Diğer birçok adobe ürünü ile entegre edilebilen APP adından da anlaşılacağı gibi ücretlidir. Hem 3d hem 2d animasyon programı olarak pastada büyük dilim sahibidir.

Kendisini rakip programlardan ayıran en büyük özellik 8K çözünürlük kalitesini desteklemesidir. Adobe’nin photoshop, audition, stock ve after effects gibi ürünleriyle entegreli çalışabilir olması tercih sebepleri arasındadır. Örneğin after effects ile hareketli bir animasyon oluşturup, audition ile ses montajı yapıp stock üzerinden özelleştirilebilir ve premiere pro’ya aktarılabilir. Bir taşla 4 kuş vurulmuş olur. Tasarım işinde her şeyi düşünmüş. Adobe Rush ile video düzenlemesi yaptığınız aygıtlar üzerinde eş zamanlı çalışma olanağı sunmaktadır. Aylık ortalama 20$ civarında bir fiyatı var.

11 – Autodesk Maya

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

3d Maya

Çizim programları ile tanınan Autodesk firması tarafından geliştirilen Maya programı tam bir video canavarı. Özellikle 3d animasyona odaklanmış ve sunduğu çözüm önerileri harika. Mimari modelleme dışında tam bir animasyon programı diyebiliriz. Autodesk bizlere bir program vermiş ve sınırlarını çizmemiş. Sınırlarınız hayal gücünüzdür demiş. Bize de kullanmak ve yapımcılarını tebrik etmek düşer. Ne yazık ki Maya ücretlidir. 30 gün deneme sürümünü kullanarak satın alıp almayacağına karar verebilirsiniz. Sistem gereksinimleri oldukça fazla. Ağır bir program olduğu için kurmadan önce gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığınızı kontrol etmelisiniz. Maya’nın artı yanlarından birisi hazır efektlerin bolluğu olsa gerek. Örneğin animasyon yaparken bir gemiyi patlatmaya çalıştığınızı düşünelim. Bunun için hazır ateşli patlama efektleri bulunuyor. İşinizi hızlıca çözüyorsunuz. Ayrıca animasyon karakterleri üzerinde çok çalışmışlar. Animasyon programı karakterlere elbette duyarlı olmalı fakat Maya bunu biraz abartmış. Oluşturduğunuz maskot veya karakterin saç tellerini dahi gerçeğe yakın belirleyebiliyorsunuz. Voxel özelliği ile karakteri çok çabuk oluşturabiliyorsunuz. Yıllık ortalama 2.500$ civarında bir fiyatı var.

12 – Adobe After Effects

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

After effects animasyon programı

Hemen hemen her tasarımcının yolu bir şekilde adobe after effects ile kesişmiştir. Filmlerin, animasyonların, introların ve video dünyasının yaşlı kurtlarındandır. After effects ile neler yapabiliriz şeklinde bir soru sorarsanız cevabımız “her şey” olacaktır. Yine hayal gücünüzle sınırlı bir animasyon programı. Video kesme işlemi de efekt verme işlemi de oldukça basit. Bilgisayarınızda güç isteyen nadide bir üründür. Özellikle ciddi şekilde RAM takviyesi gerektirebilir. Sanal stüdyo özelliği (yeşil ekran/green screen) oldukça başarılı. Avatar filminin belirli sahneleri after effects ve maya ile yapıldı. Tabi programların dışında bir çok teknolojik sensörler kullanıldı. Video montajı sırasında ses montajı da yapabiliyorsunuz. Bu sektörün mercedes’i diyebiliriz. Her ne kadar range rover, rolls royce gibi daha güzel araçlar çıkmış olsa da mercedes her zaman mercedes’tir mantığı gibi. Her ne kadar adobe after effects’ten daha yüksek performanslı programlar çıksa da, adobe after effects başkadır. Özelliklerine hakim olduğunuzda başka hiç bir programa ihtiyaç duymazsınız. Ses montaj programına bile..

13 – Autodesk 3ds Max

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

3ds max

Yine bir autodesk klasiği diyebiliriz. Yaptıkları her program ayrı gündemler oluşturuyor. 3d animasyon programı da denilebilir. Emektar programlar arasında yerini alır diye düşünüyoruz. Maya programından yaklaşık 8 yıl önce piyasaya sürülmüştü. Autodesk firmasının 8 yıllık animasyon ve modelleme deneyimin ardından 3ds max’i kaldırmadılar ama Maya’yı çıkartmışlardı. Hala kullanan tasarımcılar var. Ama bize sorarsanız, tasarımcılarımız Maya varken 3ds’yi tercih etmiyorlar. Kimisi önceden kullandığı için hala 3ds kullanmaya devam ediyor. 3ds ile neler mi yapılabilir? Neler yapılmaz ki..

14 – NeoGeo Blender

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

3d Blender

Blender 1998 yılında Hollanda’da Neogeo şirketi tarafından piyasaya sürüldü. Günümüze kadar kendini geliştirmeyi başardı ve şu anda oldukça popüler şekilde hayatına devam ediyor. Tercih edilmesinin ilk nedeni kullanımının diğer programlara göre daha kolay oluşudur. Bu kolaylıklarla beraber bazı işlemleri basitçe yapabilme olanağı da tanıyor. Örneğin after effects’te opaklık ayarı yapmak için Transform özelliklerini açıp Opacity değerini düşürmemiz gerekirken, Blender animasyon programı için direkt olarak sağ panelde Opacity ayarı bulunabiliyor. Tabi görünümü kişiselleştirebiliyorsunuz. En çok kullandığınız araçları ekrana sabitleyebiliyor ve işlemlerinizi hızlandırabiliyorsunuz. Tasarım anlamında yeni yeni profesyonelleşiyorsanız Blender önerebiliriz ama tasarımcılarımızın tercih ettiği programlar arasında yer almıyor.

15 – Maxon Cinema 4D

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

Cinema 4D

Adında 4D olmasına bakmayın, bildiğimiz üç boyutlu 3d animasyon programıdır. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bir animasyon programı değildir. Daha çok Adobe ve Autodesk ürünleri tercih ediliyor fakat kullanıcısı yok değil. Tasarımcılar cinema 4d programlarının bazı özelliklerini kendilerine daha yakın buluyorsa kullanabilirler. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi her tasarımcının da teknikleri farklıdır. Kendilerine has görünümler oluştururlar ve çizimler yaparlar. Tanitimvideosu.com olarak kullanmıyoruz fakat merakımızdan açıp kurcalamışlığımız çok olmuştur. Piyasada eğitim setlerini rahatlıkla bulabilirsiniz fakat çok kapsamlı eğitimleri Türkçe dilinde bulmanız bir hayli zor. İngilizce bilmeniz sizi bir adım öne çıkartacaktır. Çünkü İngilizce kaynaklar çok fazla sayıda var.

16 – Vegas Pro

Sistemler: Windows ve macOS

Vegas pro

Vegas pro’nun tarihi biraz sancılı. Önce sonic firması tarafından piyasaya sürüldü. Daha sonra sony bünyesine geçti. Aslında en çok sony firmasına geçtiğinde program meşhur oldu. Şimdi ise Magix firması tarafından yayınlanıyor. Sık sık güncellemeler de yapılıyor. 450 $ gibi bir fiyatı var. Vegas pro kullananların çoğu başka bir programa ihtiyaç duyarlar. Vegas pro kullanan bir çok tasarımcı arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre; borix fx yazılımını ayrıca alırsanız bir anlam kazanıyor. Tek başına diğer programlardan hiç bir farkı yok ve tercih edilmesi için bir neden bulunmuyor. Hazır 3d nesneler koyarak tasarımcıları kendilerine çekmeye çalışmışlar. Ülkemizde bunu başaramadılar fakat dünya genelinde ne kadar başarılı oldukları tartışma konusu olabilir. Sonuçta animasyon programı olarak her zaman listede yerini alacaktır. Yaklaşık 13 yıl sony firması tarafından yönetildiyse, mutlaka tercih edilesi bir yanı vardır da ülkemizde bilen yoktur.

17 – Final Cut Pro X

Sistemler: macOS

Final cut pro

Apple tarafından yapılan animasyon programı Final Cut Pro X 2.000₺ civarında fiyata satılıyor. Aslında üç boyutlu sahneler oluşturulamıyor, yani 3d animasyon programı denilemez fakat 3d titles özelliği bulunduğundan dolayı 3d Animasyon Programları kategorisinde yer verdik. Sadece macOS sisteminde çalışması dezavantajlarından birisi. Listedeki fiyat/performans açısından en yüksek orana sahip animasyon programı diyebiliriz. 3 boyutlu tasarımlar yapamıyorsunuz fakat bunun dışında yapmak istediğiniz tüm senaryoları ekrana dökebiliyorsunuz. Final cut pro x programının kullanılabilmesi için macbook veya iMac cihazlarından herhangi birine sahip olmanız gerekiyor. FCPX ile animasyonlar oluşturabilir, üç boyutlu yazılar yazabilir, video montajı yapabilir ve istediğiniz efektleri verebilirsiniz. Program sadece App Store üzerinden satılmaktadır. Rekabet ettiği diğer yazılımlarla karşılaştırıldığı zaman açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz.

18 – Bryce 7 Pro

Sistemler: Windows ve macOS

3d bryce 7 pro

DAZ 3D firması tarafından geliştirilen Bryce 7 Pro 3d animasyon programı şimdiye kadar kullanacağınız en ilginç programlardan bir tanesi olabilir. Çünkü programı kullanırken üç boyutlu tasarımlar hızlıca gerçekleştirilebiliyor. Çünkü kullanım sırasında kendinizi program kullanıyor gibi değil de, bir simülasyon kullanıyor gibi hissediyorsunuz. Boyutlar arasındaki geçişler rahatlıkla yapılabiliyor. Coğrafi ve topoğrafik özelliklere indirgenmesi ise dezavantajı sayılabilir. Çünkü bryce animasyon karakter veya maskotlarına değil de, coğrafi özelliklere odaklanmış durumda. Örneğin bir dağ bir kaya bir deniz bir doğal nesne çizileceği zaman hızlıca yapabiliyorsunuz. Şirketlerin tanıtım videolarını oluşturmaya gelince bir hayli zorlanabilirsiniz. Çünkü her sahneyi coğrafi donelerle anlatmak zorunda kalabilirsiniz. Hava yolu, taşımacılık, nakliye, doğa sporları, paintball, yamaç paraşütü gibi şirket sahiplerinin tanıtım videoları yapılırken bryce 7 pro tercih edilebilir.

Joker Animasyon Programları


Bazı animasyon programları vardır ki her kategoriye girebilir ve her zaman ayrı tutulmaları gerekir. Kullanımı oldukça basit, herkesin kullanabileceği ve öğrenilmesinin zor olmadığı, en önemlisi istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz eşsiz yazılımlardır. Bu tür animasyon programları joker animasyon programları olarak listeledik.

19 – Sketchup 3D Design Software

Sistemler: Windows, Linux ve macOS

Belki de video ve fotoğraf tasarım dünyasındaki dengeleri yerinden oynatan yazılımdır. Animasyon programları arasında boyutlar arasında hiç bir işe gerek kalmadan geçiş yapabilen tek program diyebiliriz. Gerçekçiliği ve resimlerin import edilip, istediğiniz yere duvar kağıdı şeklinde yapıştırılabilmesi tasarımcıların işini bir hayli kolaylaştırmış. Bu kadar kolay kullanılan programın hiç mi eksisi yok derseniz, tabiki var. Örneğin hazır efektler yok. Geçiş efektleri yok. 3d Warehouse kütüphanesinde hazır tasarımlar mevcut. Özellikle Vray ile süper görüntüler elde edebiliyorsunuz. Özellikle mimari çalışmalarda harika sonuçlar elde edilebiliyor. Render işlemi uzun sürüyor diyebiliriz. Google tarafından yapılmış, arşivlenmesi gereken başyapıttır. Ücretsiz sürümünün yanında pro sürümü de bulunuyor. Profesyonel anlamda tasarım çalışmaları yürütecek kişilerin pro versiyonu almalarını tavsiye ederiz.

20 – Ajax Animator

Sistemler: Windows ve macOS

Ajax aslında tasarım programlarının genel mantığını yansıtan basit bir 2d animasyon programı olarak nitelendirilebilir. Programı indirmeden Online Animasyon sayfasından denemeler yapabilirsiniz. İstediğiniz her şeyi ekrana yansıtamazsınız. Kullanabileceğiniz araçlar oldukça kısıtlı. 2d animasyon programı veya 3d animasyon programı mantığını bu programla kavrayabilirseniz, tüm yazılımları rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

21 – Animaker

Sistemler: Windows

Ajax animator’ün bir gelişmiş versiyonu diyebiliriz. Kullanımı çok zor olmamakla beraber düşüncelerinizin çoğunu programa anlatabilirsiniz. 3 ayrı lisans türü var. Ücretsiz, starter ve pro. Aylık 19$ ve 39$ civarında fiyatları bulunuyor. Hazır resimler, yazılar ve efektleri bulunuyor şu anda 1000’den fazla kullanılabilir template var. Son güncellemesi ile 4K çözünürlük kalitesini de destekler oldu. Christmas, Hanukkah, Holiday, Birthday, Cartoon, For Business, Explainer, Business, Presentation, Marketing, Corporate, Slideshow, Facebook, Instagram, Youtube, Advertisement, For Work, Resume, Intro, Outro, Text Animation, Logo Animation, Promo, Marketing, Youtube Intro, Commercial, For Everything else, Lyric, Music, Doodle, Invitation, Scribing, Photo, Social, Friendship template kategorilerinden bazılarıdır.

22 – Vyond

Sistemler: Windows

Vyond masaüstü program olarak sadece windows işletim sistemini desteklese de, online olarak hizmet verebiliyor. Online animasyon programı pek bulunmaz, vyond nadir yazılımlar arasında yer alır. Ayrıca şablonlar sunarak size hızlı çözümler üretmektedir. Online animasyon programı olduğu için haliyle ücretsiz olması düşünülemez. Ücretsiz online animasyon programı piyasada yok. Sisteme kayıt olduktan sonra üyeliğinizi ücretli üyeliğe yükseltiyorsunuz. Oluşturduğunuz animasyonlar kendi sitelerinden de yayınlanıyor.

23 – Clara.io

Sistemler: Online

Clara.io web sitesi aslında sıfırdan animasyon oluşturmak için yapılmış bir site değil. Ücretsiz online 3d animasyon programı da değil. Peki neden animasyon programları listesinde var? Çünkü CLARA 3d animasyonlar oluşturulurken çok büyük kolaylıklar sağlıyor. İşleyişi de oldukça kolay. Siteye girip ücretsiz üye oluyorsunuz. Database veritabanlarıda yüzlerce, belki de binlerce materyal bulunuyor. İstediğiniz materyali seçiyorsunuz. Daha sonra bunlara animasyon efektleri veriyorsunuz. Son olarak render alıyorsunuz. Örneğin; bir araba kazası anlatmak istediğinizi varsayalım. Arabayı seçiyorsunuz. Arabaya kolaylıkla takla atma efekti ekliyorsunuz ve render alıyorsunuz. Artık elinizde üç boyutlu şekilde arabanın takla attığı bir video oluyor.

24 – Avid Media Composer

Sistemler: Windows ve macOS

Avid şirketine ait media composer programı ve bundan sonra verilecek 2 program aslında bir animasyon hazırlama programı değil. Animasyon hazırlama programları ağır programlar olduğu için sadece montaj işlemleri için önerilmez. Örneğin bir videonun başından 10 saniye keseceksiniz veya sonuna 5 saniyelik bir video ekleyeceksiniz. Bu gibi durumlarda animasyon programlarına ihtiyaç duymazsınız. Daha hızlı ve daha pratik çözümler ararsınız. Arayış esnasında ihtiyacınızı karşılayacak 3 program tavsiye ediyoruz. Birincisi avid media composer. İkincisi iMovie ve üçüncüsü Edius.

25 – iMovie

Sistemler: macOS ve iOS

iMovie apple tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır. Sadece apple tarafından üretilen cihazlarda kullanılabiliyor. Çok akıcı ve isteklerinizi karşılayabilecek bir yazılımdır. Boyut olarak büyük olsa da, profesyonel bir video montaj programı diyebiliriz. 4K videolar dahi düzenlenebiliyor. Videolara efekt verebiliyor, üzerine ses eklenebiliyor, üç boyutlu dünya haritaları tek tuşla eklenebiliyor, direkt olarak iPhone telefonlara export edilebiliyor. Piyasada bulunan en iyi ücretsiz video düzenleme programlarından diyebiliriz. Dolayısıyla çevrenizde iMovie müdavimleri görebilirsiniz.

26 – Edius

Sistemler: Windows

Bazı televizyon kanallarının haber montajlanmasında kullandığı Edius programı, kısayol tuşları konusunda oldukça başarılı. Kısayol tuşlarını iyi kullanmışlar ve video montaj programı olarak tercih edilebilir. Video üzerine yazılar yazabiliyor, eklediğiniz yazılara videolara ve resimlere efekt verebiliyorsunuz. Ücretli bir yazılımdır ve lisans gerektirir. Ülkemizde yaklaşık 100 euro € civarında bir fiyata satılmaktadır. Tabi ne kadar satıldığını bilemiyoruz.


En Kolay Animasyon Programları

Bazı animasyon programları vardır ki kullanımı çok basittir. Özellikle hazır şablonları birçok ihtiyacınızı karşılayabilir. Bu tür programları ayrı bir liste halinde derledik. Listenin adına en kolay kullanılan animasyon programları diyebiliriz. Vereceğimiz liste sadece animasyon yapımını ilgilendirmemektedir. Gerçek görüntüler, banner, kutlama resimleri, ramazan bayramı resimleri, kurban bayramı kutlaması, resmi bayram günleri, sevgililer günü, anneler günü ve diğer tüm konularda resimler de oluşturabilen yazılımlardır.

27 – Create Studio

Sistemler: Windows ve macOS

Create Studio sadece ücretli versiyonu bulunan, 2D/3D şablonlar sunan ve geliştirilmesi gereken bir video düzenleme programıdır. Windows ve macOS işletim sistemleri için geliştirilen create studio oldukça başarılı şekilde animasyon piyasasında yerini aldı. Animasyon programları piyasasında yerini sağlamlaştırmak için kendini bir hayli geliştirmesi gerekiyor. Çünkü şu anda kısıtlı senaryolar gerçekleştirilebiliyor. Ana mantığı diğer yazılımlarla hemen hemen aynıdır.

28 – Canva

Sistemler: Windows, macOS, Android ve iOS

Canva programı ülkemize hızlı bir giriş yaptı ve oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle profesyonel olmayan tasarımcılar ve kendi işini kendi yapan küçük işletmeler tarafından oldukça rağbet görmüştür. Sunmuş olduğu çoğu ücretsiz şablonlar oldukça profesyonel hazırlanmıştır ve ücretli versiyonuna geçiş yapıldığında çok daha fazla seçenekler sunmaktadır. Aklınızdaki senaryoyu tabiki ekrana yansıtamayacaksınız. Çünkü Canva, belirli şablonlarla çalışan ve işinizi oldukça kolaylaştıran çözümler sunmaktadır. Sadece video programı değil, aynı zamanda fotoğraf efektleri, statik/dinamik fotoğraflar, reklam videoları gibi bir çok alanda size harika çözümler sunmaktadır. Dolayısıyla canva’yı sadece bir animasyon programı olarak değerlendirmek yanlış olacaktır.

29 – Renderforest

Sistemler: Android, iOS ve Online

Renderforest belki de en kolay animasyon programları listesinin başında yer almalıydı fakat çok kapsamlı bir liste oluşturduğumuz için hangisinin birinci seçeceğimizden emin olamadık. Renderforest aklınıza gelebilecek çoğu konuda size çeşitli şablonlar sunuyor. Üç boyutlu ve iki boyutlu animasyon senaryoları ile sadece yazıları değiştirerek istediğinize ulaşacaksınız. Tabiki aklınızda bir çizgi film varsa bunu renderforest ile gerçekleştiremezsiniz. Kolay kullanılan programlar ne yazık ki hayalinizi tam olarak ekrana yansıtamayabilir. Bunun için nitelikli ve üç boyut desteği olan yazılımlar kullanmalısınız. Hayalinizde çizgi film değil, işletmenizin reklamını yapmak veya sosyal medya hesaplarınızın profesyonel görünmesini istiyorsanız renderforest tam ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek niteliktedir.

30 – Veed

Sistemler: Online

Veed online olarak kullanabileceğiniz ve size birçok sektörde şablon sunan, kullanımı oldukça kolay bir web tabanlı animasyon programıdır. Ülkemizde henüz yaygın kullanıma sahip değil ancak yavaş yavaş kullanan kişiler dikkatimizi çekiyor. Türkiye piyasasına hissettirmeden girmeye devam ediyor. Animasyon özellikleri çok gelişmiş değil ne yazık ki. Stock videoları daha geniş bir yelpazeye sahip. Sadece gerçek çekim videoların üstüne yazı yazma, ikon ekleme, fon müzik ekleme gibi seçenekler ihtiyacınızı görüyorsa Veed tercih edebilirsiniz. Zamanla kendini geliştireceğine inandığımız veed programına da animasyon programları listemizde yer vermek istedik.

Animasyon Programları Listesi

3.977
Ziyaretçi Yorumları (3)
  1. Gürkan Yakup dedi ki:

    Süper bir kaynak olmuş. 2d 3d ücretli ücretsiz her şeyi eklemişsiniz. Eşsiz bir liste.

  2. Sevgi Cüceli dedi ki:

    Sketchup basit ama çok kötü ya. render eklentisi kullansan bile v-ray gibi yinede istediğim sonucu alamıyorum.enscape render deneyeceğim.yoksa twinmotion mu denesem?

    1. Yetkili dedi ki:

      Lumion öneririz Sevgi hanım. Sketchup’da ısrarcıysanız v-ray’de biraz daha profesyonelleşmenizi tavsiye ederiz.

Whatsapp
Tanitimvideosu.com
Tanitimvideosu.com
Merhaba!
İstediğiniz çalışmayı tarif edebilir misiniz?
1