Tanıtım Videosu Nasıl Yapılır

Tanıtım Videosu Nasıl Yapılır

Tanıtım videosu nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak detaylı bilgileri bu sayfada paylaştık. Dilerseniz tanıtım videonuzu kendiniz oluşturabilir veya bunu yapabilecek düzeyde bilginiz bulunmuyorsa ihtiyacınız olan çalışmayı profesyonel ekiplerimizce biz yapabiliriz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için iletişim sayfamızdan veya ekranın sol altında bulunan WhatsApp ikonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Videonun oluşturulmasıyla ilgili adımları madde madde sıraladık ve sizler için oldukça açıklayıcı bir dille paylaşmaya çalıştık. Yazının son bölümüne kadar okumanız ve her maddeyi harfiyen uygulamanız durumunda bu işlemi yapabileceksiniz ancak profesyonel anlamda bir videonun oluşturulabilmesi için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. İşte o adımlar;

Fizibilite Çalışması

Bir tanıtım videosu oluşturulmadan önce doğru bir programın seçilebilmesi için fizibilite çalışması yapılması gerekmektedir. Bir videonun fizibilite çalışması öncelikle hangi amaca hizmet edeceğini belirlemekle başlar. Videonun bir tanıtım amaçlı mı, reklam amaçlı mı, yoksa sadece paylaşım amaçlı mı olduğu soruları çok önemlidir. Ortaya çıkacak görüntünün tam olarak hangi amaca hizmet edeceğini belirlemek, oluşturacağımız tanıtım videosuna iskelet olacaktır. Biz tanıtım videosunun reklam amacıyla yayınlanacak bilinirse; görüntü çekimlerinin veya kullanılacak vektörel çizimlerin buna göre seçilmesi gerekir. Şimdiye kadar tanıtım oluşturmamış biriyseniz bu cümleler size anlamsız gelebilir. Ancak tanıtım oluşturmuş kişiler planlamayı en başında yaptığı için başarılı sonuç elde edebilirler. Sizde bu işi profesyonel anlamda yapmak istiyorsanız öncelikle videonun fizibilite çalışmasını tamamlayıp yol haritanızı mutlaka belirlemek için. Yol haritanız ortaya çıktıktan sonra ikinci adım ise yol haritanızı gerçekleştirebileceğiniz bir bilgisayar yazılımı seçmek için. Aklınızdaki düşünceleri veya planladığınız video tasarımını ekrana yansıtabilmek için bilgisayar destekli animasyon/video programları kullanmak kaçınılmazdır.

Program Seçimi

Kendini Kanıtlamış 26 Animasyon Programı konusunda bu konuyu detaylıca anlatmıştık. Ayrıntılı bilgi için bu konuya göz atabilirsiniz. Tanıtım videosu nasıl oluşturulur sorusuna ne cevap aslında kendini kanıtlamış 26 animasyon programı konumuzda bulunuyor. Bir tanıtım videosu oluştururken en önemli adımların başında program seçimi gelmektedir. Aslında tüm programlar hemen hemen aynı mantıkta çalışmaktadır. Arka planda bir sahne tasarımı görünür ve onun üstünde kullanılacak objeler bulunur. Bunların her birini katman olarak düşünebiliriz. Katmanlar programlarda layer olarak isimlendirilmektedir. Programlarda bulunan Timeline bölümlerinde katmanlar(layers) üstüste bulunmaktadır. Sahne tasarımlarında genellikle opak olmayan solidler kullanılmaktadır. Kullanılacak objeler ise genellikle png veya mov formatlarında kullanılır. Çünkü programların hala mantı katmanların üstüste binmesiyle oluşur. Hangi katman üst kısımdaysa öncelikle o katman görünür. Bu sayede video hem sahneden hem objelerden oluşur. Program seçimi yapılırken en önemli konu ise videonun gerçek görüntülerle mi oluşacağı veya animasyon objelerle mi oluşacağı konusudur. Yukarıda vermiş olduğumuz ve detaylıca anlattığımız animasyon programları konusuna göz atarak programınızı en uygun şekilde seçebilirsiniz. Programı seçtikten sonra videomuzu oluşturmaya başlayabiliriz. Aşağıdaki videoda hangi programların hangi boyutları desteklediğini izleyebilirsiniz.

Kendini ispatlamış 26 animasyon programından birini seçebilirsiniz.
Boyut ve Çözünürlük Belirlenmesi

Program belirleme işleminin ardından yapacağımız ilk işlem videonun boyutuna karar vermektir. Günümüz teknolojisi ile ve ülkemizdeki internet hızının dikkate alınması sonucunda videolar genellikle 1080p çözünürlüğünde oluşturulmaktadır. 1920x 1080 piksel boyutlarında olan bu çözünürlük tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Daha yüksek veya daha düşük çözünürlüklerde tercih edilebilir. Unutulmamalıdır ki daha yüksek çözünürlük demek daha yüksek dosya boyutu demektir. Çok yüksek dosya boyutlarına sahip videolar ülkemizdeki ortalama internet hızının üstünde kaldığı zaman videolar donarak ilerlemektedir. Videoların donarak ilerlemesi ise izleyicileri kaybetmemize neden olmaktadır. Çözünürlük ve boyuta karar verdikten sonra artık katmanlarımızı oluşturabilir, objelerimize boyut verebilir, karakter boylarımızı rahatlıkla ayarlayabilir duruma geldiğimizi görüyoruz. Boyut kararı diğer objelerin de yüzlük işlemlerine etki edeceğinden dolayı boyut kararımızı %100 doğru vermemiz gerekir. Video boyutunun veya çözünürlüğünün sonradan değiştirilebileceği teknik olarak doğrudur ancak bazı durumlarda video boyutunun bir ölçülmesi sonucunda basık objelerle karşılaşabiliyoruz. Scale işlemlerinin ayarlanması dolayısıyla bir hayli zaman alabiliyor. En doğru yöntem video boyutu kararının işlemler başlamadan önce verilmesi ve daha sonra değiştirilememesidir. Boyutla beraber videonun iki boyutlu mu yoksa üç boyutlu bir görüntü mü olacağı konusu da netleştirilmelidir. İki boyutlu videolar, üç boyutlu videolara göre daha kolay render alınabilir.

Sahne Tasarımı

Bir videonun en önemli adımı sahne tasarımıdır. Sahnenin profesyonel bir şekilde hazırlanması görüntünün daha güzel görünecek anlamına gelmektedir. Sahne tasarımı iyi yapılamayan görüntüler amatör bir şekilde görünür ve kullanıcılar tarafından çok izlenmez. Bunun için sahne tasarımının uyumlu renklerle dizayn edilmesi ve detayları çok önemlidir. Sahne tek renkten oluşmamalıdır. Genellikle sahne tasarımı yapılırken aynı rengin farklı tonlarından faydalanılır. Bu farklı tonlar gölgelendirme içinde tercih edilebilir. Sahnede olan tüm görüntülerin gerçek dünyadaki görüntülerle eşdeğer olması videonun daha çok beğenilmesi anlamı da taşımaktadır. Bir karakter canlandırması yok ise tanıtım videosunun oluşturulmasında en çok zaman alan sahne tasarımıdır. Tanıtım videosu nasıl yapılır sorusuna cevap verilebilecek en güzel bölüm sahnedir.  Sahne tasarımı yapılırken katmanlar halinde çalışılması önerilir. Katmanlar arasına objeler yerleştirilirken gerçek hayata uygun olması görüntü kalitesini de etkileyeceği için oldukça önem arz etmektedir. Aslında bu bölüm göreceli bir kavramdır. Kimi sahneler video tasarımcılarına güzel görünürken diğer tasarımcılara güzel gelmeyebilir. Burada ise önemli olan müşterinin memnuniyetidir. Sahne tasarımı yapıldığı nda mutlaka müşterilerimizin onayını aldıktan sonra objelere geçmelisiniz. Aşağıdaki videoda sahne tasarımı güzel yapılmış bir örnek görebilirsiniz.

sahne tasarımı
Karakter Tasarımı ve Rigging

Bir animasyon videonun en önemli konularından bir tanesi de karakter tasarımı ve rigleme olayıdır. Animasyonda ne kadar çok karakter olursa o kadar çok çalışma gerektirmektedir. Her karakterin modellenmesi yapılmalı ve modelleme yapılırken rigleme (hareket ettirme) koşulları düşünülmelidir. Karakterler modellenirken göz, yüz, ağız, burun, kulak, saç, kaş, kirpik, kol, ayak, gövde, eklemler, parmaklar vs. gibi gerçek bir insan gibi her uzvu ayrı ayrı modellendikten sonra eklem bölgelerine kemik tanımlanmalıdır. Tanımlanan kemiklerde eklem özelliği eklenmelidir. Okuduğunuzdan da anlaşılacağı üzere karakter modellenme ve rigleme işlemi bir animasyon video oluştururken en çok zaman alan adımdır. Örneğin aşağıda modellenmiş ve rigleme ile haraketlendirilmiş bir karakteri sizlerle paylaşıyoruz. Baş parmağı kaldıran, yapılan işe onay veren veya beğenen bir karakteri anlatılmak istendiği zaman yapılacak işlemleri aşağıda bulunan resim gibi yapabiliriz.

karakter rigleme
Animasyon ve Hareketlendirme

İşin en önemli boyutlarından bir tanesi animasyon ve hareketlendirme adımıdır. Örneğin bir inşaat projesi anlatılırken veya mimarlık ofisinin tanıtım videosu yapılırken, kule vincin çalışmasını gösteren bir animasyon talep edilmiş olsun. Kule vincin bom hareketlerini gerçekçi yapmak gerekir. Bunun için kule vincin bom’u, zincirleri ve zincirin ucundaki kovası ayrı ayrı modellenmelidir. Modelleme yapıldıktan sonra hareketlendirme işlemi her salise için ayrı ayrı yapılır. Böylelikle animasyon oluşturma işleminin zahmetli bölümü tamamlanmış olur. Aşağıdaki resimde örnek bir hareketlendirme oluşturulmuş ve sizlere sunulmuştur.

Sahne Tasarımı Nasıl Yapılır
Fon Müzik ve Seslendirme Ekleme

Animasyon tanıtım videosunun en can alıcı noktası seslendirmedir. Tanıtım animasyonlarla ne kadar güzel anlatılırsa anlatılsın, seslendirme olmadan biraz eksik kalabilir. Bu durum her tanıtım için geçerli değildir fakat çoğu zaman videonun seslendirme ihtiyacı vardır. Aldığımız geri dönüşler bize, seslendirme yapılan videonun daha etkileyici olduğunu gösteriyor. Bizlerde siz değerli müşterilerimize tecrübelerimizi aktarıyoruz. Tanıtım veya reklam videosunun etkileyici bir hale bürünmesi için seslendirme yapılmasını tavsiye ediyoruz. Sonuç olarak “bir video kalitesi, izleyicinin anladığı konu kadardır.” ilkesi ile hareket edilmeli ve ihtiyacınızı tam olarak görmelidir. Ekiplerimiz edinmiş olduğu tecrübeleri sizlere aktararak, yol haritanıza ışık tutmaya çalışacaklardır. Tanıtım videosu nasıl yapılır cevabında ise bu kategoride “seslendirmeli yapılır!” denilebilir.

Render

Belki de video tasarımının en rahat bölümü render almaktır. Çünkü yapılması gereken işler bitmiş, bunun rahatlığı tasarımcının üzerine çökmüş ve tasarladığı görüntüleri tek bir dosyaya indirgeyerek yaptığı işi izlemeye ramak kalmıştır. Render ayarları her programda farklı olabilir. Kimi programlarda render motoru bulunurken, kimi program da harici bir render programı ihtiyacı olabilir. Mesela google sketchup üç boyutlu modelleme programında daha gerçekçi görüntüler elde etmek için V-Ray motoruna ihtiyaç duyulur. Örneğin ücretsiz 2D ve 3D modelleme programı olan Blender’ın içerisinde Cycles Render motoru gömülüdür, ayrıca bir motora ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla render ayarları da kullandığınız programa göre değişir. Render aldıktan sonra video tasarımcısı videoyu açar ve kendi gözüyle yorumlar yapar. En can alıcı nokta ise “Vay be, güzel yapmışım be!” demek olur. Bunu “Teşekkür ederim, tam istediğim gibi bir video olmuş. Elinize sağlık.” cümlesi taçlandırır.

Videolu Eğitimler

Bu konuda birçok videolu eğitim mevcut. Youtube tanıtım videosu nasıl hazırlanır arama sonuçlarına bakarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Dilerseniz farklı türde ücretli eğitim veren websiteleri de bulunmaktadır. Bu konuda en etkili yöntem internet üzerinden videolar izlemek değil, fiziki olarak eğitimler sunan kurslardan faydalanmaktır. Çünkü web üzerinden öğrenilmeye çalışılan eğitimler devam ederken odaklanma konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Örneğin videoyu izlerken dikkatinizi dağıtan kapı açılması, telefonun çalması vs. gibi olaylar odağınızı bozacak ve izlediğiniz eğitimlerden ileri düzey verim almanızı engelleyecektir. Tanıtım videosu nasıl yapılır sorusunun daha ayrıntılı cevabını almak isteyenler teknik ekiplerimizden bilgi talep edebilirler.

407
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Tanitimvideosu.com
Tanitimvideosu.com
Merhaba!
İstediğiniz çalışmayı tarif edebilir misiniz?
1